A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2014. január 16., csütörtök

Abaliget - szemináriumi eredmények I.


A gazdaságosság, az ökologikusság és az esztétikai kihívások mentén optimalizált lakóház











A szeminárium célkitűzése:

A hallgatók ismereteinek elmélyítése az építészeti tér és -az azt meghatározó „határ”- az épületszerkezetek között, egy konkrét helyszínre tervezett gazdaságos lakótér fejlesztése által. A szeminárium keretében a hallgatók esettanulmányokat vizsgálnak és prezentálnak. A megszerzett tudást beépítik a lakótér fejlesztésébe, melyen csapatmunkában dolgoznak tovább. A vizsgaidőszakban véglegesítik a projektet.

A projekt helyszíne és programja:

A tervezési terület Abaliget beépítésre nem szánt kertes mezőgazdasági területén
található az Öreg-hegy szomszédságában. A terep meredek, ezért a hallgatókkal
a szeminárium elején készítettünk geodéziai felmérést. Haszna kettős: a feladat
rendkívül életszerű marad és egyben sok információra is szert tettek a helyszínen
tartózkodás során. A telek lehetővé teszi az épület déli tájolását és ezáltal egy
alacsony energiájú ház megtervezését.
A program egy alacsony költségű lakóház kifejlesztése 2-3 gyerekes család
számára. Az építészeti tér és a szerkezet fejlesztése során így a további kérdések:
hogy lehet egy kicsi házban a legtöbb hasznos teret létrehozni, mik a bővíthetőség
és az átalakíthatóság határai, mi a valódi értelemben vett fenntartható ház
feltételrendszere a tér az anyag és a szerkezet szempontjából.

Az eredmények: 

Bár még korántsem véglegesek, alapvetően két fő csoportba oszthatóak. Az első a téri lehetőségek, alaprajzi, metszeti értelemben vizsgált hasznosítható terek mentén fejlődött, a másik irány a határfelületek, a kint és a bent között feszülő komplex szerkezetek elemzése, értelmezése mentén. A kettő folyamatos kölcsönhatásban áll egymással. Minden egyes téri állítás szerkezeti irányból is megvizsgálandó feladat volt, hiszen ez a feltétele annak, hogy a gazdaságosság, praktikusság kérdései már az elején tisztázódhassanak. 



Az építészeti állásfoglalást befolyásolta a faluban kialakult téri helyzetek értelmezése. A falusi házak még a praktikusság és a gazdaságosság jegyében születtek, így vizsgálatuk megkerülhetetlennek tűnt. A lábazat viszonya a falhoz és a terephez (topográfia), a fal viszonya a tetőhöz, illetve az épületek elrendezése és viszonya egymáshoz mind a vizsgálat tárgyát képezte. A lábazat esetében a kő, a falak esetében az égetett tégla, és vert, vagy falazott vályog fal a meghatározó anyag a háború előtt épült házak esetében. A tetők égetett cseréppel burkoltak, de jellemző a sík-, hullámpala is. A telkeken rendszerint oldalhatáron álló, lejtővel párhozamos utcafronti épületek vannak, a hátsó kertben a bejárattal szemben pedig a csűr, mely a lejtőre merőlegesen áll. Az építészeti koncepcióba - tekintve, hogy a telek rendkívül meredek - a csűr bizonyult izgalmas előképnek és egyben kötődési pontnak az új és a régi között. Legizgalmasabb eleme a nagy áttörés a hasáb alakú épület közepén, mely a lovaskocsik tárolására illetve áthajtására szolgált. Ez a nyitott tér gondolata szervezte az első alaprajzi koncepciót, mely egy tetőtér beépítéses verzió. 4 esetet vizsgáltunk. Minden alaprajzban közös a lépcső - konyha - fürdőszoba - kémény viszony. A falszerkezet anyagát a szalmára szűkítettük előnyös tulajdonságai révén.



Alaprajzi variáció 1-4-ig

  1. 27 m2 alapterületű ház galéria szinttel a fürdő - konyha blokk felett.
  2. 35 m2 alapterületű ház galéria szinttel a fürdő - konyha blokk felett + 1 db szoba
  3. 35 m2 alapterületű ház galéria szinttel a fürdő - konyha blokk felett + 1 db szoba + 1 fedett terasz a tető túlnyújtásával
  4. 35 m2 alapterületű ház galéria szinttel a fürdő - konyha blokk felett + 1 db szoba + 1 fedett terasz a tető túlnyújtásával + műterem/raktár, mely a terasz közrefogásával egy a csűrhöz hasonló, két oldalról nyitott teraszt eredményezett. A kis ház jelentette szűkösséget a fedett nyitott külső térrel az év 3/4-ben jól lehet ellensúlyozni. Tetszett a gondolat, hogy a fűtési időszak alatt kis helyen húzódik össze a család, a melegebb évszakokban pedig kitágul az élettér. A ház a 3. ponttól a 4. pontig valójában szakaszolható.
Tetőtér - homlokzat - látvány

Az épület külső kérgét átszellőztetett újrahasznosított burkolattal láttuk el túldimenzionált fedélszék helyett, így védve meg a csapóesőtől az agyagtapasztásos szalma falat, mely az egyik legnagyobb ellensége. Az épületet délre tájoltuk és konzolosan túlnyújtottuk a fedélszéket. Ennek több értelme is van. Egyrészről árnyékol, másrészről a magasabb térdfal révén hasznos tér alakul ki a tetőtérben. Nem utolsó sorban egy újabb kapcsolat a faluban már kialakult formákhoz. 


Az új fejlesztési irányok a tetőtér megszüntetése irányába mutattak. Szerkezeti és gazdaságossági kérdések merülnek fel vele szemben, a lépcső helyzetének alaprajzi, téri problémájáról nem is beszélve. A kérdés, hogy lehet azonos, vagy csak minimálisan megnövelt alaprajzba legalább ennyi funkciót integrálni. A megoldás egyfajta szintézise a korábbi elképzeléseknek. A csűr nyitott tere itt már nem átjárható kültér, hanem a lakás központi fedett, de kinyitható tere, melyről a klasszikus tornácot lehet bevonni a használatba. Az új geometria kicsit megnövelt alapterülettel, könnyen változtatható kamrákkal komoly versenytársa lett a korábbi verziónak. 



Szintézis


Míg az első verzióban mindössze két szeparált helyiség létrehozása volt elképzelhető, addig a földszintes változat mindössze 48 m2-en - ami csak 13 m2-rel több az első verziónál - megoldható 3 szeparált szoba és a különálló élettér a középső traktusban, a ház szívében.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése