A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2014. június 16., hétfő

BESZÁMOLÓ AZ ÉPÍTÉSZET ÉS FENNTARTHATÓSÁG KONFERENCIÁRÓL

2014. június 13. – Győr

A kutatási területemhez szorosan kapcsolódó témában rendeztek konferenciát Győrben a Széchenyi István Egyetemen. A konferencia két blokkra osztható: az első felében a MILD HOME projekt díjazott terveit mutatták be az előadók és értékelték a szervezők egy kerekasztal beszélgetés keretében, míg a második blokkban meghívott előadók tartottak az építészet és fenntarthatóság témakörében előadásokat.
Az első előadó, Nagy András, a MOME doktorandusz hallgatója mutatta be „Biotér-közeli zöld” címet viselő kutatási munkáját. Bozsaky Dávid PhD az SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék adjunktusa ismertette a természetes anyagú hőszigeteléseket. Kitért a szalmabála építésben rejlő lehetőségekre és további mezőgazdasági melléktermékek hasznosítására, mint például a kukoricacsuhé. Bártfai-Szabó Gábor a MOME doktorandusz hallgatója a fenntartható etikát árnyalta saját projekteken keresztül. Bemutatta lakóházát, mely az emberi életciklusnak megfelelő módon tud tágulni és összehúzódni kis energiaigényű beavatkozásokkal. További munkáiban az újrahasznosításban rejlő építészeti lehetőségeket elemezte, mint például a már üzemen kívül helyezett konténerek lakóházzá alakítását. Cseh András a MOME doktori iskola doktorjelöltje és a 2014-es HELLO WOOD workshop csoportvezetője a közösségi építésben rejlő élményeket és értékeket emelte ki. Hazai és nemzetközi munkái is elismerő visszajelzéseket kapott a szakmától. A közösségi építést integrálták a SZE építész oktatásába is. A konferenciát kísérő rendezvényen hallgatókból álló csapatok dolgoznak egy ideiglenes eseménytéren. (Kortárs helyfoglalás)
Konczné Theisler Katalin „Közösségben élni” címmel végez kutatást. Alternatív életformák feltárása, elemzése, működőképességének vizsgálata áll fókuszpontjában. Előadásában nemzetközi példákon mutatta be, hogyan jelentkezik újra az együttélés utáni igény az elmagányosodással különösen érintett területeken. Kortárs lakóház fejlesztések gyakran nyúlnak az együttélés eszméjéhez, ahol a kérdés mindig a privát és a közösségi közötti érzékeny határ helyes megválasztása a működőképesség érdekében. Stein Júlia és Tátrai Ádám a BME Építőművészeti Doktori Iskola doktoranduszai a győri építészképzés építőtáborainak elmúlt években megvalósított munkáit mutatták be.

            A konferencia rendkívül érdekesnek bizonyult, felvétel is készült az előadásokról, melyek nemsokára publikálásra kerülnek az ismert építészeti fórumokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése