A kutatás a TÁMOP-4.2.4.A/2-11/1-2012-0001 azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

2014. május 31., szombat

BESZÁMOLÓ AZ XXXIX. ÉPÜLETSZERKEZETTANI KONFERENCIÁRÓL

2014. május 29.-30.

A 39.-ik Épületszerkezettani konferencia számára idén a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar adott otthont. Az előadások helyszíne és a résztvevők szállása is a Magyar Tudományos Akadémia patinás pécsi székházába került. A konferencia barátságos légkörben, régi ismerősök találkozásának jegyében zajlott.
Az előadások témája egyrészt a fenntarthatóság - energiahatékonyság, másrészről az épületszerkezettan oktatásának jövője köré szerveződött.
            Az első nap érkezés után Kujáni Péter a Wolf System Kft. divízió vezetője mutatta be az előregyártott faszerkezetű „készház” rendszereiket. Az előadás során körbejárta a rendszer előnyeit és hátrányait. Termékeik Magyarországon még kevésbé ismertek, de folyamatosan bővül a piac. Ausztriában a lakóház piac jelentős részét uralják. A rendszer legfőbb előnye a gyors és rendkívül pontos szerelhetőség. Hátránya - már amennyiben a gondos tervezés annak számít - ,hogy magas szintű és részletezettségű tervekre van szükség. Az utólagos átalakításokat nehéz végrehajtani a rendszeren.
A falszerkezet működési elve az úgynevezett borított vázas szerkezetek közé sorolható. Ennek lényege, hogy a teherhordást a függőleges, 10-12% közötti nedvességtartalmú 120-160 mm vastag fenyő bordák látják el, oldalirányú merevítését a borítás, jelen esetben 16 mm faforgács építőlemez. A bordák tengelytávolságát gyakorlatilag szabadon megválaszthatjuk a terhek függvényében, ha más egyéb nem, akkor a faforgácslemezek méretei az irányadóak. Fontos elemek még a talpgerenda és a koszorú gerenda, melyek keretezik az oszlopokat és biztosítják a kapcsolatot a lábazattal és a födémmel. Páratechnikai szempontok kielégítésére belső oldalon párazáró fólia kerül elhelyezésre még a gyárban. A hőszigetelés elsősorban a bordaközben található meg, de az energetikai követelmények teljesítése miatt a külső oldalon polisztirol kiegészítő hőszigetelést vakolatrendszerrel helyeznek el utólag. Belső oldalon a hiányzó hőtároló tömeg biztosítására és egyben installációs felületnek 50 mm hőszigetelő farost lemezt helyeznek el, végül tűzálló gipszkarton burkolattal és gletteléssel zárul a sor.
A legújabb fejlesztések a káros anyag mentes építési módot célozták meg, így jött létre az u.n. Arche Nova falszerkezet. Kívülről befelé haladva a rétegek a következő képen alakultak: páraáteresztő vakolat, 80 mm fagyapot hőszigetelés, 16 mm faforgács építőlemez, 160 mm műszárított fenyő vázfa, közte 160 mm fagyapot hőszigetelés, páradiffúziós fólia, 16 mm faforgács építőlemez, 50 mm fagyapot hőszigetelő réteg, 15 mm tűzálló vályogrost lap, glettelés, festés.
            A konferencia szünetben megkerestem Kujáni Pétert egy lehetséges együttműködés ötletével, melyet ő pozitívan fogadott. A kutatás témája olyan készház típusok fejlesztése volna mely az alternatív építőanyagok felhasználásával történne. A szalma, mint jó hőtároló tömeg, rendkívül jó hőszigetelés érdekes fejlődési irányát képezheti az előregyártott borított vázas építési módnak. A technológia végiggondolás és megvalósíthatóvá tétele volna elsősorban a cél. Másodsorban konkrét épületekre kellene javaslatot tenni, melyek adott esetben bővíthetik a Wolf System Kft. készház palettáját. Az előregyártott panelokra tett kísérlet nem új a szalma építés terén. Az infrastrukturális háttér kialakítása viszont országonként eltérő a jogszabályi háttér végett. A munka a 2014/15 őszi szemeszterében szemináriumi keretek között indulhat meg hallgatók bevonásával.
            Szorosan kapcsolódott Horváth Tamás, a győri Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezeti Tanszékének oktatója által bemutatott: Fenntartható lakóépületek és lakóterületek koncepciói Délkelet-Európában – Párhuzamos építészeti ötletpályázatok a MILD HOME projektben című előadása. A téma egy építészeti pályázat köré szerveződött, melyet különböző országokban hasonló feladat kiírással bonyolítottak le. A feladat ismertetése után az országok első három díjas terveit mutatta be. A MILD HOME egy mozaik szó: My modular, Intelligent, Low cost, Do it yourself. Továbbá elvárás volt, hogy a prototípus házból létrehozandó telep közel zéró energia felhasználású legyen. A legtöbb pályamunka valamilyen formában foglalkozott a szalma felhasználásával.
Pataky Rita a BME Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék oktatója „Növényzet, mint a térelhatárolás szerkezeti eleme” című előadásában rendszerezte a zöld homlokzatok fajtáit épületszerkezeti szempontból.
Dr. Markó Balázs, az Ybl Miklós Építéstudományi Kar „Gondolatok az épületszerkezettan oktatás módszertani változásairól” című előadásában a megváltozott hallgatói igények jelentette kihívásokra reflektált. Dr. Szabó Péter a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar oktatója a „Felhő alapú épületszerkezettan oktatás”-ról tartotta izgalmas, grafikailag rendkívül kifinomult előadását.
            Az oktatás módszertani kérdéséről komoly vita alakult ki. A tananyag fejlesztés minden résztvevő egyetemen kardinális kérdés. A „Z” generáció tagjait az 1990-es évek második felében születettek adják, azok, akik már a digitalizált világba, a számítógépek, játékkonzolok, internet korszakába születtek bele, ebben nőttek fel és szocializálódtak. A fiatal korosztály sajátos nyelvezettel, kommunikációs stílussal és kommunikációs eszközökkel rendelkezik, így aktiválásuk, valamint a velük való, nekik szóló kommunikáció is csak úgy lehet sikeres, ha megismerjük jellemzőiket és ennek megfelelően közelítünk a célcsoporthoz. A fiatalok többnyire nincsenek tisztában az egyetemen folyó tudományos munkával, így mindenképpen szükséges a pályaválasztás előtt állók informálása és ösztönzése, a már felsőoktatásban részt vevő hallgatók bevonása a kutatómunkákba.


            Összességében tartalmas és összetett konferenciát tudhatunk magunk mögött. Azon túl, hogy megismerhettük más egyetemek kutatási és oktatási irányait, lehetőség nyílt új kapcsolatokat építésére és nem utolsósorban egy kis lazításra Villányban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése